marți, 15 noiembrie 2011

In GO(L)D we trust !

Nota: acesta este NU este un pamflet anti-crestinism, ci doar unul anti-cretinism. Cine vrea il poate trata ca atare. Sau nu.

In urma cu aproximativ o luna, oricine deschidea televizorul putea sa asiste, prin intermediul micului ecran, la diverse competitii oarecum sportive, in mod cert de anduranta extrema, grupate sub titlul neoficial de "Olimpiada Credintei". Avand in vedere sezonul in care se desfasoara, poate fi numita fie "Olimpiada de toamna a credintei", fie "Jocurile bisericesti de toamna". In loc de cele cinci cercuri olimpice avem crucea iar Comitetul Olimpic Roman a fost substituit de Biserica Ortodoxa Romana. Ce mi-e COR, ce mi-e BOR ?
Taxa de inscriere: minim 50 RON, varsati crestineste in cutia milei, fara bon fiscal, pentru ca diploma de merit sa iti fie recunoscuta. Sub aceasta suma esti considerat nedemn si in unele cazuri poti fi judecat ca eretic si ars pe rug in fata multimii extaziate. Scriptura spune ca esti fericit daca esti "sarac cu duhul"... nu sarac lipit pamantului. Cei ce achita suprataxa de la 100 de euro in sus sunt scutiti de diverse etape ale probelor, in directa legatura cu cuantumul depus in cutia milei.
Participanti - sute de mii de exaltati, oameni aparent normali, care se imbulzesc zile in sir pentru a parcurge toate probele obligatorii si care ravnesc la titlul neoficial de "Atlet al crestinatatii". Conditii necesare: studii maxime 10 clase, daca esti nascut inainte de 1990, orice studii daca esti nascut dupa, ca la ce scoalase face acum, chiar nu mai conteaza. Grad redus de alfabetizare, nivel extrem de subtire al cunostintelor generale. Daca ai studiat in scoala "stiinte diavolesti" precum fizica, chimia, biologia sau matematica, esti automat respins. Trebuie sa stii "Tatal Nostru"... ca pe "Tatal Nostru" si crezi ca doar cu "Crezul" vei depasi orice criza. Trebuie sa accepti cu zambetul pe buze un cot in gura primit de la un partener de intrecere si neaparat sa ii intorci si falca cealalata pentru a incasa o lovitura bonus.
Scopul fiecarei probe: atingerea cu mana sau/si cu un obiect personal (sau al persoanelor apropiate) a moastelor vreunui sfant mai mult sau mai putin celebru. Exista si intre sfinti o ierarie clara. Atingerea de moaste de sfant celebru, gen Dumitru, Vasile, Ioan, Gheorghe se puncteaza triplu fata de atingerea unui sfant sau mucenic de o mai mica amplitutide spirituala. E oarecum firesc, una e sa atingi cu varful degetului nasul sfantului Vasile si alta e sa iti ramana amprenta pe un Nectarie, Ieraclie sau Aglaie (de primul nu sunt sigur, dar ultimii doi exista, credeti si nu google-iti)
Probe - in functie de distanta parcursa de credinciosi din punctul de plecare pana la linia de finish, avem "Maratonul moastelor", " O suta de metri moaste" sau proba scurta de "40 de mucenici viteza".
Maratonul este proba-regina a atletului crestin. Proba consta in parcurgerea a minim 10 kilometri in conditii atmosferice extreme, timp de minim 12 ore (de-a lungul vremii au fost inregistrate si cazur-irecord, de cate 2 zile). La fiecare kilometru exista un lant de jandarmi ("agenti ai Satanei"), al caror unic scop e sa te umileasca si sa te faca sa renunti la cursa spre mantuire. Fie iti adreseaza injurii, fie nu iti faciliteaza accesul la mult ravnitele sarmale (sarmalele aici functioneaza ca bauturile energizante de se dau ciclistilor in Turul Frantei), fie lanseaza informatii false cum ca nu ar ajunge moastele pentru toata lumea, doar doar renunti la cursa. Odata trecut ultimul lant de jandarmi, te tarasti, sleit de puteri catre linia de sosire dincolo de care te asteapta mult asteptatele moaste. O intrebare de profan imi strafulgera mintea: care e singularul de la "moaste"? O fi "moasca" sau "moasta"?
In fine, ajuns la fata locului, credinciosul preacuvios incepe prin a-si trece mana peste un orificiu din care iese dupa caz, un nas, un ochi, un deget al raposatului dar neputrezitului 100% sfant. Dar asta nu e tot, dintr-o geanta pe care a carat-o tot drumul incepe sa scoata haine, bijuterii, lenjerie mai mult sau mai putin intima, o carte de bucate, biletul la loto jucat in ziua precedenta, poza facuta in photoshop cu principalul dusman asezat in sicriu, ultimul cd cu Guta, cheile de la masina si, bineintele, ultimul dar nu cel din urma, portofelul. Toate dar absolut toate intra in contact direct cu Divinitatea prin orificiul respectiv. Pare ca toata energia Universului e concentrata in acea deschizatura in racla ( am aflat ca se cheama racla, eu eram convins ca aia e doar o trpa de hip-hop)
Exista in unele cazuri posibilitatea ca doi atleti sa ajunga in acelasi timp la linia de sosire. Cum o regula nescrisa spune ca nu poti imparti o "moasta" ( am hotarat, asta e singularul) la mai mult de un credincios, se trece la departajare. Aceasta consta intr-o cursa pe distanta mica, contra cronometru in care fiecare trebuie, in timp de 1 minut, sa pupe cat mai multe icoane. Cine pupa mai multe, e declarat castigator dintre cei doi. Dac si la aceasta proba egalitatea se mentine, cei doi sunt automat eliminati, deoarece se considera ca nu merita sa fie printre cei Alesi. Recursul la aceasta decizie se va solutiona apoi. La Judecata de Apoi.
Numai cine a trecut prin minim un maraton primeste automat un voucher de reducere de 50 % la intrarea in Rai (exista si vouchere simple, de 10% discount, care pot fi achizitionate de pe www.e-heaven.ro). Premiile acordate la maraton sunt: locul 1 - norisor de 80 mp, cu sauna, jacuzzi, LCD pe care ruleaza numai RAI UNO, betisoare parfumate cu aroma de tamaie. Locul 2 se bucura de norisor de 50 mp cu dotarile de mai sus, dar mai inghesuite asa. In plus, la alegere, poate opta pentru vedere spre Iad, ca sa le faca la misto semne obscene alora de ard in cazanul cu smoala ("Ti-am zis eu, bah, sa moara mama, sa vii in ziua aia cu mine ca se da haleu la biserica. Bah, haleu nu am mai prins, dar am pupat cateva icoane si uite unde am ajuns, nu ca tine. Acum arzi acolo, ca tot ai fost un parlit toata viata" - aroganta extrema de crestin preacuvios). Pe LCD ruleaza RAI DUE in sistem pay-per-view. Locul 3 are norisor tip garsoniera, 30 mp si ocazia de a lua cina cu Sf. Petru la bistroul din colt, tip impinge tava. Fiind totusi in Rai, ca avantaj, tava se impinge singura. Pe LCD ruleaza RAI TRE codat. decodor: 50 de euro pe care trebuie sa ii platesti anticipat, la inscrierea in maraton, daca crezi inca de la inceput ca ai sanse de castig, merita investitia.
La "100 de metri moaste" si la " 40 de mucenici viteza" premiile sunt mai putin tentante dar si efortul este mult mai mic. Practic sunt variatii ale probei de departajare de la maraton. Prima, o cursa de 100 de metri printre gardulete pe principiul "cine pune mana primul" iar a doua competitie este o proba de pupat-fulger. Cat mai mult in cat mai putin timp. Recordul mondial e detinut, oarecum firesc, de un roman care din exces de zel a pupat in 45 de secunde, nici mai mult nici mai putin de...41 de mucenici. Explicatia a venit ulterior cand s-a constatat, pe baza probei video, ca tipul avusese la el, in buzunarul de la piept o poza cu Gigi Becali in chip de mare mucenic.

De obicei competitia se desfasoara pe durata a trei zile si trei nopti, ca in povesti.

La sfarsitul fiecare zile, preoti de diverse varste si diferite lungimi de barba se tarasc cu trupurile garbovite de atata credinta si fior spiritual spre Mercedesurile lor negre, ultimul tip, deschid cu evlavie radioul setat pe Buzdu si Morar (in dotarile optionale de la Merzan nu intra si abonament la Radio Trinitas) si demareaza in tromba in aclamatiile delirante a multimii de participanti aflati in transa.
Pentru ei, preotul este calea de legatura cu Divinitatea, omul care le asculta contra cost problemele care le boteaza contra cost copiii si le inmormanteaza contra cost rudele si care de fiecare data le aminteste ca "banul e ochiul dracului". Pentru dealerii Mercedes, preotul este un un client-premium. Pentru Divinitate...eh, Divinitatea vine mai apoi... la Judecata de Apoi... pentru boi.

2 comentarii:

cornelia spunea...

interesanta analogia, dar partea cu biserica / manifestarile religioase sunt cam distorsionate, exact ca la stirile pro tv.

de exemplu Mercedesul inconjurat de sutane de pe facebook era de la protocolul de stat, pus la dispozitia unui episcop grec in vizita - daca asta a fost inspiratia pamfletului..., nu apartinea veunui preot roman, dar, ca orice pamflet trateaza un subiect de interes public la un moment dat... si e mare interes!

stilul mi se pare foarte captivant.

Tudor Popa spunea...

Multumesc pentru aprecieri, Cornelia. Mercedesul nici macar nu l-am vazut, e asa, generic... e poate un pretext, nu este fondul problemei. De fapt nu cred ca e vreo problema reala. Doar multi oameni care merg in nestire intr-o directie