vineri, 12 noiembrie 2010

Eu n-am sa bat niciodata covoare, pentru ca le doare...

Cuvant inainte: pentru cei care se vor grabi sa traga concluzii pigmentate de cuvinte gen :trauma, frustrare, inadaptare, etc, pentru voi, spuneam, textul asta nu exista asa ca nu va obositi sa il cititi.
Traim intr-o perpetua minciuna. Daca precum in poveste, ne-ar creste nasul de fiecare data cand mintim, sunt sigur ca de pe Luna nu s-ar mai vedea Marele Zid Chinezesc, ci un paienjenis de nasuri lungi. Suntem mintiti inca de mici, continuam sa mintim noi insine cand crestem si facem din asta un mod de viata pana cand inchidem ochii definitiv.
Nu pricep de ce ni se spune ca banii nu aduc fericirea de catre aceeasi oameni care mai tarziu se vor sfasia intre ei pentru cativa firfirei. Rima anterioara e pur intamplatoare. Nu pricep de ce ni se infatiseaza Mos Craciun cu sacul de cadouri sub brad pentru ca, peste cativa ani, la o bere ca baietii, tatal sa se autodenunta cu un aer triumfator. "Bah, da tu chiar credeai ca exista Mos Craciun, hohoho?". Bah, afla ca poate chiar credeam. Iarasi nu pricep de ce ti se spune de mic sa inveti, ca daca inveti vei avea tot ce iti doresti si peste o vreme vezi la televizor ca averea e invers proportionala cu numarul scolilor absolvite.
Acum cateva zile, un bun amic, plecat peste mari si tari, spunea ca e ciudat cum oamenii iti spun acum, in prag de 30 de ani sa te maturizezi doar pentru ca esti, gandesti si te porti diferit. Aceeasi oameni care iti spuneau cand erai mic ca sa fii adult e de cacat. Si asta mi-a intrat in cap de atunci. Niciodata nu mi-am dorit sa cresc, sa ma maturizez, i-am urat pe adulti si mi-am jurat ca nu voi fi niciodata ca ei. Aveam plete si blugii taiati si ii uram pe cei ce se uitau stramb la mine. Aveam mereu zambetul pe buze si ma miram cum oamenii aia mai mari decat mine erau vesnic incruntati si preocupati. Asteptam sa fac 16 ani sa ma uit la filme interzise si am constatat ca pot face asta si la 14 si nu era nimic spectaculos. Nu am inteles de ce mi-au interzis asta vreodata. Mi-au spus sa astept sa fiu major ca atunci totul se va schimba, pot conduce masina si pot sa votez. Am asteptat majoratul si nici macar nu l-am sarbatorit ca toti ceilalti. De condus, nu conduc nici acum si de votat nu mai imi arde de mult. Ce era asa mare chestie?. Nu am inteles de ce inventeaza povesti cu barza si hornul de la casa, ca apoi sa te trimita "in pizda matii, de unde ai iesit, cre' ca te-am facut la betie, de ai iesit asa de prost". Pai ori barza, ori..?
Stiu, iti vor spune ca ei de fapt au facut totul sa te protejeze, sa nu ai nicio grija, o sa iti spuna cat de mult s-au sacrificat ca tie sa nu iti lipseasca nimic. Si o sa iti zica cu un aer de telenovela sud-americana ca vei intelege toate astea doar atunci cand vei creste mai mare.

Azi cand ma surprind pe mine insumi uitandu-ma stramb la pustii cu plete si blugi taiati, ma infior. Am devenit unul de-al lor? O alta rima pur intamplatoare.

5 comentarii:

irina spunea...

Ai devenit ceea ce urai mai mult...

Kroko spunea...

si poza ta din rama-ti va sopti: "stii, nu esti ce-mi doream sa fii"

Anonim spunea...

nu, nu, nu. esti tot tu. blugii de azi sunt taiati deferit, iar pletele sunt intinse cu placa.de aia nu ii recunosti, cat despre minciuna am alta parere.

Tudor Popa spunea...

@anonim..parul e destul de rar azi ca sa il mai intind cu placa:))
@ kroko... true man...

completgol spunea...

abia acum te-am descoperit si ce am citit a rezonat in mine gand la gand dar cu alte cuvinte. Cat despre copilarie eu nu am vrut sa ma maturizez niciodata cu adevarat, prea multa prefacatorie, defapt suntem toti niste copii care am invatat sa purtam masti acum, la "maturitate". Toate cele bune si sa-ti gasesti bucuria inimii, cronicarule.