vineri, 24 septembrie 2010

Indiferenta nu ucide, indiferenta schilodeste

Traim intr-o tara de cacat aflata intr-o lume de si mai mare cacat. Intr-o lume unde ni se spune intai ca ne nastem egali dar aflam mai pe urma ca unii sunt mai egali decat noi. Si cu cat vrem sa fim mai egali cu ei cu atat ei sprinteaza mai rapid si egalitatea dintre noi creste.
Intr-o lume de egalitati variabile avem nesimtirea porceasca de a fi indiferenti. Dupa ce ca marea majoritate este asuprita de si mai marea minoritate conducatoare, printr-un mecanism ce sfideaza logica, caci bunul simt nu mai poate fi demult adus in discutie, indivizii ce compun marea majoritate se comporta intre ei ca niste hiene.
Nu ma ingretoseaza tipul cu Mercedes ce sfideaza multimile stranse sa protesteze in strada ca nu au ce manca. E vorba pana la urma de doua lumi diferite aflate intamplator in contact, si nici acela un contact direct. Prin geamul limuzinei se vede totul foarte mic dinauntru si exagerat de mare dinafara.
In schimb, ma face efectiv sa ma intreb ce dracu cautam noi aici, cu ce drept populam lumea asta si respiram aerul din jur, atunci cand vad cum ne sfasiem noi intre noi. Cum aceeasi oameni care ies in strada sunt persiflati de altii la fel ca ei, de acelasi statut social sau poate situati si mai jos pe ierarhia societatii. Cum atunci cand vedem un om cazut pe jos intoarcem capul in alta parte prefacandu-ne preocupati de cine stie ce probleme existentiale. Mai mult, aruncam printre dinti un "Da-l incolo de betiv ordinar". Cum atunci cand vedem un om talharit in autobuz devenim brusc interesati de ultimele stiri din Click-ul vecinului de scaun. Cum atunci cand aflam din paginile unui ziar ca un copil e bolnav si are nevoie de ajutor mai comandam un meniu la Mc Donalds de 3 euro si nici prin gand nu ne trece sa dam un sms de 1 euro. Cum atunci cand vreun napastuit, nebun sau doar excentric se urca pe un stalp si ameninta ca se arunca, ne adunam ca la concert si facem pariuri pe soarta omului si facem poze cu mobilul pe care intr-o culme a imbecilitatii le postam eventual si pe Facebook sau unde mai putem.
Cum atunci cand noi insine suntem victimele vreunei agresiuni ne uitam cu disperare in jur, agatandu-ne privirea de privirile nepasatoare ale celorlalti, cautam sprijinul oricui, am dori ca barbatul cazut pe strada sa se ridice si sa ne dea o mana de ajutor, ca batranul talharit din autobuz sa ii puna el pe fuga pe cei care te pun la pamant, ca tipul care iti face poza cu mobilul cand esti cazut la pamant sa se opreasca dracului din sedinta foto si sa testeze odata sms-ul ala care te va scoate din mizerie.
Traim intr-o lume de cacat, aflata intr-o tara de si mai mare cacat. In care indiferenta nu ucide pe nimeni, dar schilodeste suflete la foc automat

2 comentarii:

Anonim spunea...

scrie mai mult, nu mai fii atat de lenes, poate vei afla la un moment dat ca esti talentat.

Tudor Popa spunea...

multam de apreciere...o sa incerc sa fiu mai prolific