sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Usa mea norocoasa

De la o vreme am o senzatie care ma urmareste persistent. Anume ca toate drumurile nu mai duc la Roma ci duc fix catre usa mea. Care a devenit un fel de Mecca, un loc de pelerinaj pentru tot felul de personaje care mai de care mai ciudate. Ce ii face pe oameni sa urce oare pana la etajul 8 desi liftul urca, din nu stiu ce motiv, numai pana la 7, si sa se abata pe la usa mea chiar nu pot sa imi dau seama.
In interval de numai cateva zile au batut sau, dupa gust, au sunat la usa trei agenti de vanzari diferiti. Unul vindea lenjerie intima de dama. Dupa ce a realizat ca nu ma aflu in targetul lui si dupa ce s-a asigurat ca nu posed nevasta, sora, fiica si nici macar soacra, a plecat bombanind. Al doilea vindea asigurari de casa. Dupa cum duhnea a bautura, tipul ma asigura clar ca nu are casa. Asa ca am refuzat politicos. Tipul a acceptat refuzul foarte ok, chiar avea un zambet tamp pe fata, fapt ce mi-a intarit convingerea ca omul nu era cu toate tiglele pe casa. In sfarsit al treilea nu am inteles ce vindea dar m-a avertizat pe un ton misterios ca daca se abat pe la usa mea doi tipi care pretind ca vand unul lenjerie de dama altul asigurari de casa, sa fac bine sa alertez Politia. Si dus a fost. Cand deja ma saturasem de vanzatori, s-a protapit in fata usii mele o domnisoara gingasa, cu un tabel in mana. Strangea fonduri pentru sinistratii din Haiti. Eu nefiind niciodata stralucit la geografie si banuind ca este vreun sat uitat de lume de pe la noi, i-am trantit usa in nas, ba i-am si transmis prin usa :" Daca tot vor sa nu se mai inunde, sa isi faca dracu casele mai la deal". Abia peste cateva minute am aflat de la teve ca de fapt Haiti e o tara si inundatia de fapt era cutremur. Dau fuga pe scari macar sa imi cer scuze. Fata gingasa plecase. In schimb dau nas in nas cu femeia de serviciu. Sau cel putin cred ca ea era dupa matura pe care aproape ca mi-o bagase in ochi. " Nu aveti putina apa sa imi dati sa spal scara?". Inima miloasa, i-am dat. Cotoroanta s-a prins de bunatatea mea si a profitat din plin. A cerut vreo zece galeti cu care probabil ca a spalat tot blocul. In fine, ma intorc aseara ametit dupa un sprit si ma decid sa agat de clanta un cartonas cu celebrul mesaj : "Do not disturb". Mai mult, am deconectat si soneria. In sfarsit, voi avea parte de liniste.
Dis de dimineata, pe cand somnul nu ma aruncase inca din bratele lui pufoase, aud ca prin vis batai insistente in usa. Ma trezesc fara sa deschid ochii intrebandu-ma cine are tupeul nesimtit sa ma tulbure asa devreme. Fiindu-mi lene sa ma deplasez, il las pe individ sa isi satisfaca setea de a lovi in usa, gandindu-ma ca, odata terminata operatiunea, va inceta. Ti-ai gasit? Nesimtitul, pesemne manat de un demon interior, se propti cu degetul in butonul soneriei. Care taraia monstruos desi, dupa operatiunea de seara trecuta, o suspectam ca nu functioneaza. Functiona si chiar in momentul acela imi sfredelea creierii. Ma ridic din pat plin de nervi, ies pe hol si raman masca. Usa de la intrare larg deschisa si vecinul in cadru ei, asa cum mi-am imaginat, intr-o simbioza perfecta cu soneria. " Ce faci vecine, credeam ca dormi?", tipa individul. Tupeul tipului nu avea margini, asta e clar. Continua pe acelasi ton zbierat: " Ai dormit aseara cu usa deschisa si m-am gandit sa te anunt ". Eram in pragul colapsului psihic. " Si nu puteai,mah, idiotule sa o inchizi pur si simplu si sa ma lasi naibii sa dorm?". Asta am gandit. De spus nu am mai spus nimic, eram lipsit de cuvinte. Am baiguit ceva si am inchis in urma lui usa blestemata. Nu apuc sa fac trei pasi catre dormitorul mult iubit ca aud...ghici ce? Doua batai firave in, ce credeti?, in usa fireste. Era vecinul tinand in mana cartonasul meu lasat de cu seara. " Vecine am gasit asta la clanta, nu stiu ce inseamna, ca eu nu cunosc limbi straine, da' cre ca e o reclama de la aia cu pizza, pastreaz-o cine stie cand ai nevoie ?". Am lesinat.

8 comentarii:

AlinaD spunea...

Tudor, desi stam in acelasi cartier pe la mine nu au trecut cei trei indivizi. Sa fie usa de vina? :))

Anonim spunea...

Keep writing Forrest Gump!Do not ever stop!

Anonim spunea...

Daca la usa ta ar aparea "ea" ai recunoaste-o?

Anonim spunea...

Sa vezi ce insistent este preotul de sarbatori cand vine cu botezul,chiar ai senzatia ca sparge usa

irina spunea...

ori este un banc foarte reusit ori chiar imi pare rau pt ceea ce ti s-a intamplat... oricum ar fi , am ras pe cinste...
si interesanta intrebare ti s-a adresat mai sus... ;)))
vre-una din "ele", cumva?

Anonim spunea...

Mai lasa tu usa deschisa ca o sa ramai cu lulutu gol si tatuca cu mamuca n-o sa-ti mai cumpere nici macar chiloti:)

Anonim spunea...

si daca ea a aparut deja?

Anonim spunea...

Ninge atat de frumos...la fel de frumos pot sa ti se astearna tie gandurile...nu te opri...