vineri, 29 ianuarie 2010

Treptele succesului

La 4 ani, succesul inseamna sa nu faci pipi in pantaloni. In rest, toti ceilalti din jur iti spun fara rost ca esti cel mai frumos si mai destept copil si te scuipa sa nu te deoache. Tie oricum nu iti pasa. Iar parintii tai au auzit de atatea ori aceeasi replica de nici chiar ei nu o mai cred. Toata ziua te joci si descoperi prin jocul tau lumea intreaga. Strada pe care stai ti se pare atat de lunga, oamenii din jur atat de inalti si mai ai inca 3 ani pana sa incepi scoala. Dar nici asta nu pare sa te puna pe ganduri in vreun fel.
La 12 ani, succes inseamna sa ai prieteni. Prietenii cu care construiesti cazemate in spatele blocului si cu care bati toata ziua mingea pe maidan. Iar daca te-ai nascut mai recent, sunt prietenii cu care deja conversezi pe Messenger si cu care faci un Counter in retea. Prietenii cu care ai inceput sa vorbesti despre gagici si gagicile pe care te gandesti seara inainte de culcare cum le-ai pupa a doua zi. Pe obraz. Strada pe care stai a inceput sa para mai mica, iar oamenilor din jur poti sa le vezi varful nasului de foarte aproape. Ai inceput scoala de 5 ani deja si mai ai inca vreo 11 inainte pana o termini. Asta daca vei face vreo facultate. Si asta incepe deja sa te puna pe ganduri.
La 18 ani, succes inseamna sa ai permis de conducere. Si eventual o masina ca sa il folosesti daca tot l-ai luat. Gagicile roiesc in jurul tau si viseaza seara inainte de culcare sa te pupe. Unde vrei tu. La volan parcurgi strada pe care ai crescut in cateva minute iar oamenii din jur nu iti mai ajung la varful nasului. Prietenii cu care mai ieri bateai mingea acum sunt parteneri de intrecere pe strazi. Scoala? Parca ai mai auzit undeva cuvantul asta. Si asta parca parca te pune pe ganduri.
La 20 de ani, succes inseamna sa faci sex. Des si cu cine poti. Pui accent pe cantitate, ignorand deseori calitatea. Oricum nu mai faci diferenta intre ele. Ai vrea sa ai o trupa si toate gagicile sa o puna cu tine. Ai vrea sa fii fotbalist si toate gagicile sa o puna cu tine. Ai vrea sa fii orice si oricine, numai sa o puna gagicile cu tine. Deja te gandesti sa te muti de pe strada unde ai crescut iar oamenii din jur au imbatranit si te opresc pe strada sa iti spuna cat de mare te-ai facut. Si te scuipa sa nu te deoache. Mai ai 4 ani de scoala si esti satul de ea. Asa sunt toti de varsta ta si asta nu te mai pune pe ganduri.
La 35 de ani, succes inseamna sa ai bani. Ai dezvoltat o cariera, ai nevasta, copii. Vin vecinii si iti spun ca sunt cei mai frumosi si mai destepti copii din lume dar ai auzit asta de atat de multe ori ca deja nu mai crezi. Cand mai ai putin timp liber iti vizitezi parintii deja imbatraniti si ii iei la misto asa in gluma, ca nu au reusit sa se mute de pe strada aia unde ai copilarit tu. Ca deh, tu stai ultracentral. Oamenii din jurul copilariei tale nu te mai deoache. Pentru simplul motiv ca nu mai sunt. Gagicile te mai considera inca un tip sexy, dar verigheta pe care o porti le tine la distanta. Ar mai pune-o cu tine, dar nici ele nu cred ca se merita efortul. Scoala s-a terminat de prea mult timp si asta te pune pe ganduri.
La 50 de ani, succes inseamna sa ai bani.Altfel nu mai prinzi nicio gagica care sa o puna cu tine. Parintii tai sunt tare batrani si deja te-au trecut in testament ca mostenitor unic al micului apartament in care ai crescut, de pe strada aia care a inceput sa devina iar mare. Sau e doar o iluzie. Cu prietenii cu care altadata bateai mingea nu te mai vezi decat intamplator. Si incepi sa apreciezi din ce in ce mai mult intamplarile astea. Mai e putin si copii tai termina scoala dar deja sunt pe picioarele lor si aspectul asta nu te mai pune pe ganduri.
La 60 de ani, succes inseamna sa faci sex.Gagicile te vad ca pe un bunic libidinos si nu te-ar mai pupa niciunde decat poate contra unor sume grase de bani. Cativa din prietenii cu care bateai mingea pe maidan au pierdut meciul cu viata si din pacate meciul asta nu se rejoaca a doua zi in curtea scolii. Parintii s-au dus si ei si apartamentul ala a ramas copiilor tai. Din cand in cand mai treci pe la ei si strada aia batuta cu pasul e a dracului de lunga. Deja te lauzi ca esti profesor la scoala vietii si asta te mai pune pe ganduri din cand in cand.
La 70 de ani, succes inseamna sa ai permis de conducere.Desi e clar ca nu il mai folosesti. Ca sa nu auzi in trafic injuriile celorlalti care te numesc fosila si iti reamintesc ca te cauta doamna cu a ei coasa pe acasa. Deja esti bunic si ai da orice ca nepotii tai sa nu te traga dupa ei pe strada aia care pare ca nu se mai sfarseste. Apropo de nepoti, unii au inceput scoala, altii o termina aproape. Oricum nu mai stii ce scoala face fiecare asa ca asta nu te mai pune pe ganduri.
La 75 de ani, succes inseamna sa ai prieteni.Mai precis sa mai ai prieteni. Si nu iti dai seama daca e succesul tau sau al lor. Copii tai sunt bunici, ca deh, noua generatie se cam grabeste in ziua de azi. Urmaresti de la balcon toate inmormantarile care trec pe strada aia lunga si te gandesti ca va veni in curand si vremea ta. Asa incat burdusesti prin valize tot felul de haine cu care le transmiti copiilor ca vrei sa fii imbracat pe lumea cealalta. Scoala? Nu se mai scoala de mult. Si totusi daca ar mai trai gagicile alea, asta te-ar cam pune pe ganduri.
La 80 de ani, succes inseamna sa nu faci pipi in pantaloni.Asistenta sociala te lauda colegilor de salon ca poti sa te abtii. Ai noi prieteni cu care ai bate mingea daca ai putea si strada aia lunga e acum o alee prin curtea azilului. La doua-trei zile iti mai pleaca cate un prieten. De tot. Iar gagicile inainte de culcare se gandesc daca mai prind razele soarelui a doua zi. Despre pupat nu mai incape vorba. Nepotii te mai viziteaza din cand in cand si iti spun ca le e dor de tine. Ai auzit de atatea ori asta, ca oricum nu o mai crezi. Pana una alta, ei te-au adus aici. Ca sa se lafaie in apartamentul ala al tau. Sau al copiilor tai. Nu mai tii minte exact. De ciuda, prin testament lasi toata averea scolii unde ai invatat. Scoala va purta in semn de respect numele tau. Iar asta se va intampla cand nimic nu te va mai pune pe ganduri si nepotii dezmosteniti, injurand printre dinti, te vor pune definitiv intre scanduri.

5 comentarii:

Anonim spunea...

in sfarsit :) mi-a fost atat de frica de versuri, incat n-am putut sa-ti zic nimic, decat aici

frumoasa venetiana spunea...

M-ai pus definitiv pe ganduri...si totusi, crezi ca s-ar schimba ceva daca, in loc sa privim de-a lungul unei strazi am privi spre cer...?

Anonim spunea...

Trist dar adevarat,ai punctat bine.Poate la 35 de ani sa ai familie si copii iar la 60 de ani nepoti poate fi un succes mai ales cand exista atat stres

Anonim spunea...

sarcastic

Anonim spunea...

cat de multe ii vazusera ochii, cat de multe ii stia trupul ...