joi, 7 ianuarie 2010

Dilema cautatorului in gunoi


O familie din Alba Iulia isi tinea economiile de-o viata, 40.000 euro intr-o cizma, in casa. Mai exact barbatul ascunsese acolo banii pentru ca, spune el, dupa tepele luate la FNI,SAFI,etc, nu mai are incredere in banci . Nevasta nestiutoare, hop, arunca cizmulita la gunoi. Sa inceapa anul fara vechituri in casa. O femeie saraca tocmai cotrobaia prin gunoaiele orasului. Gaseste cizma si crede ca Dumnezeu si-a intors fata spre ea. Nu se inselase. Cu o parte din bani si-a cumparat o casa. Restul voia sa il dea fiicei sale.
E momentul in care Dumnezeu, trezit din mahmureala de dupa Revelion, se intoarce cu spatele la femeia cea saraca.
Familia depune plangere la Politie. Vajnicii aparatori ai legii dau rapid de urma banilor iar femeia care ii gasise in gunoi devine pasibila de pedeapsa cu inchisoarea pentru ca si-a insusit bunul gasit fara a raporta organelor in drept.
Pare un banc prost? Sau o varianta contemporana si deformata a "Fetitei cu chibrituri" ? Ei bine, nu. Faptele s-au intamplat in Romania anului 2009.
Din punctul meu de vedere se nasc mai multe intrebari: oare banii aceia erau bani obtinuti legal, de vreme ce erau tinuti intr-o...cizma? Posibil sa da. Dar, mai departe: un bun aruncat la gunoi mai apartine proprietarului? Daca da, pe ce baza? Si daca nu, cui apartine? Cumva firmei de salubrizare care preia gunoiul menajer? Pana unde, pana la groapa de gunoi? Si apoi? Deci femeia si-a insusit sau nu un bun ce apartinea altcuiva?
Si unde e dilema cautatorului in gunoi, va veti intreba... Pai sa cerseasca pe strada, sa incaseze bani neimpozabili sau, acoperiti de rusine, sa cotrobaie prin gunoie sub amenintarea permanenta a fantomei justitiei noastre infailibile?

3 comentarii:

livy-livette spunea...

Varianta reloaded a "pungutei ci doi bani" , "cizmulita cu euroi" face furori pe pamant mioritic. Nush' de ce nu ma mir! Toate agentiile de presa au scris stirea vietii, sa se stie frate k suntem " gunoieri" si de altminteri f buni investitori.

Seth spunea...

Lasand la o parte tragi-comicul, cat si evenimentele care constituie "stirile" ce umplu paginile ziarelor... stau si ma gandesc:

Oare care dintre protagonisti a fost mai aproape de record la batai ale inimii/ minut ?

Barbatul care constata stupefiat ca la cumpana dintre ani nu mai are gramada norocoasa cu care sa fenteze prosperitatea, vorba aia.." hai nevasta sa incepem ca niste grei ce suntem...se stie doar: cu cat ai mai multi asupra ta cu atat ai si mai multi la anul" ... sau femeia, care, intr-o zi obisnuita si dupa atatea esecuri in a scoate un ban cinstit din vanzarea cizmultitelor la targ, descopera "miracolul" ce s-a revarsat asupra ei?

Cred ca el conduce detasat totusi :))

irina spunea...

chiar penibila situatie... in primul rand cred k vina este a femeii care a aruncat cizma plina de bani la gunoi, fara sa se uite in ea/la ea mai bine. in rest...din moment ce arunci un bun la gunoi, nu cred k mai este considerat al tau...