miercuri, 6 ianuarie 2010

Despre moarte in cifre reci


45 de cazuri in ultimele 24 de ore. Total cazuri inregistrate: 5915. Decese: 66. Hmm, numar avand conotatii oculte. Toate acestea numai in Romania. In lume, situatia e aparent mult mai grava, fiind inregistrate 668.914 cazuri. Iar "66", suspect. Decese: 12220. Cifre reci.
Va intrebati despre ce vorbesc ele? Fireste, dupa cum lesne ati intuit, e vorba despre unul dintre cele mai la moda subiecte cu care suntem zilnic delectati de mass media: virusul AH1N1, zis si "gripa porcina", desi intre noi fie vorba, boala nu provine de la rozaliul ramator.
Care e de fapt dimensiunea reala a fenomenului? In '95 la Balotesti, au murit 60 de oameni cand s-a prabusit un Airbus. Iar daca maine ar cadea, Doamne fereste!, un A380, ar muri cam 600 de oameni.Numai in Statele Unite, anual mor peste 600.000 de oameni din cauza bolilor cardiovasculare.Aproape tot atati de cancer, iar cea mai "subtire" cauza, septicemia, produce anual peste 37.000 de decese.Alte cifre reci. Fumatul si accidentele auto provoaca anual impreuna peste 3 milioane de decese. Deja prea multe cifre. Si toate al naibii de reci. Reci ca moartea.
De cativa ani suntem terorizati constant, pe toate canalele, cu amenintari de boli necrutatoare, pandemii devastatoare care ar decima populatia globului, previziuni apocaliptice, milioane de morti... Au fost pe rand adevarate vedete media: boala vacii nebune, gripa aviara, servite ca garnituri altor subiecte grele gen terorism, Al-Quaeda, Bin Laden, virusul Y2K, anul 2012 si lista poate continua.
Fireste, industria producatoare de tigari nu este eliminata din peisaj. Anual produce zeci de miliarde profituri si oamenii mor. Industria auto a fost zdruncinata de criza, nu de vreun guvern ce tine la cetateni. Si oamenii mor in continuare. Despre fast-fooduri numai de bine, la fel si despre alcool. Bin Laden e bine mersi, teroristii lor sunt ca si ai nostri, practic inexistenti, Y2K nu a distrus nici macar un computer, iar 2012 e un film prost. Anul trecut am avut ocazia sa calatoresc in Mexic, tara de provenienta a virusului, iar cei de acolo erau foarte calmi. Ma intreb de ce..
Si un ultim amanunt, aparent neimportant: firmele din domeniu farma estimeaza profituri de pe urma gripei porcine de aproximativ 18 miliarde de euro. Asta e un numar tare caldut.
Sa tusiti bine !

Niciun comentariu: