duminică, 20 decembrie 2009

Super Boc sau Super Bou ? this is the question...

Am vrut, n-am vrut, Mos Craciun ne-a lasat la ceas de seara sub brad un mic cadou. Si cand spun mic, nu exagerez deloc. Propunerea realesului privind postul de prim-ministru nu a surprins pe nimeni. Cum de altfel nici componenta Guvernului, anuntata astazi, nu are darul de a mira pe cineva. Aceeasi clienti, abonati la banul public, de pe axa Udrea-Berceanu-Videanu, se vor lafai pentru o perioada mai lunga sau mai putin indelungata pe fotoliile ministeriale.

Intrebarea care ma framanta este: guvernul acesta are cumva, din intamplare, vreun plan solid, coerent de guvernare in masura in care lunile urmatoare se anunta a fi nu grele, ci extrem de dificile, poate cele mai dificile de dupa anul 2000? Cu transele FMI blocate, cu ratingul de tara in bataia vantului, cu iminenta disponibilizare a circa 200.000 de angajati din aparatul de stat, cu investitori straini tot mai sceptici si tot mai putin dispusi sa bage banii intr-o economie si intr-un stat neguvernat sau macar greu guvernabil. Un guvern politic, preponderent PD-L, alcatuit dupa chipul si asemanarea conducatorului (clientelar si aservit presedintelui) , cu inflexiuni maghiare pe alocuri si altoit cu un semi-independent (Gabriel Oprea)nu vad sa performeze, in masura in care e sustinut de o mult prea fragila majoritate parlamentara.

Trebuie sa recunosc, guvernul Boc va avea o misiune ingrata, iar viitorul nu poate aduce decat doua versiuni clare: fie, asa cum spunea deunazi domnul Adriean "Bordura" Videanu, din 2010 vom reintra pe crestere economica (bine, intre noi fie vorba, domnul Videanu vorbea ceva de o comparatie cu 2009... dar asta deja e politica) si Emil va deveni SuperBoc, fie declinul economic se va accentua si "ajutat" de un somaj galopant, va arunca Romania departe de orbita pe care graviteaza tarile UE. Si atunci Emil va deveni SuperBou.

P.S. In limba turca ,"bok" (se pronunta ca romanescul "boc") inseamna cacat...

Niciun comentariu: